Лятото наближава и все повече ще излагаме кожата си на парещите слънчеви лъчи. Наред с традиционните съвети да не стоим навън между 11 и 15 часа, да носим шапка, очила и леки светли материи от естествени материали е добре да се използва и слънцезащитен крем или масло. Слънцето излъчва три вида радиация - видима, ултравиолтова и инфрачервена. Инфрачервената и видимата са ценни, защото осигуряват светлина и топлина. Но ултравиолетовите лъчи могат да навредят на здравето ни . UVA лъчите се абсорбират от кожата и могат да достигнат до вътрешните слоеве на дермата. Те са силни през целия ден, а не само в обедните часове. UVB  лъчите проникват в епидермиса, изменят обичайното поведение на клетките и могат да причинят рак на кожата. UVB лъчите разрушават колагеновите влакна и еластина, отслабват стените на малките кръвоносни съдове и така водят до появата на бръчки и пигментация. Много малка част от UVC лъчите преминават през озоновия слой и затова се счита, че те не достигат до нас в количество, което да ни навреди.

Предпазването от слънцето безпорно е изключително важно, но също толкова важно е внимателно да подбираме продуктите за защита, за да запазим здравето си. За съжаление някои слънцезащитни продукти съдържат доста опасни съставки.

Слънцезащитата е на основата на минерални или химични филтри. Първите действат като тънък филм върху кожата, който отразява лъчите, а вторите попиват в кожата като се съединяват с човешкия себум, абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина. Минералните филтри са ефикасни веднага след намазване на кожата, а химичните се нуждаят от 20-30 минути, за да проникнат в дермата.

МИНЕРАЛНИТЕ филтри са натурален физичен метод за защита от UVA и UVB лъчите като ЕДИНСТВЕНО ЦИНКОВИЯ ОКСИД противодейства и на двата типа лъчи и не предизвиква алергии. Той е и единствения филтър разрешен за деца.

Внимавайте с другия минерален филтър - титаниев диоксид. Той провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда епидермиса, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците. Вреден е и когато се съдържа в продукти, които се пръскат, защото лесно се вдишва и така уврежда и белите дробове.

Ако все пак решите да използвате слънцезащитен продукт с химичен филтър внимавайте за следните съставки:

Оксибензон - една от най-рисковите съставки в слънцезащитните продукти. Той създава силен филтър срещу вредните лъчи и затова се използва масово. За съжаление води до хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми, алергични реакции. Добавя се също в лакове за нокти, в кремове за тяло и в продукти за коса.

Октилметоксицинамат – токсичен продукт, който е забранен за употреба в някои от страните членки на ЕС. Официалната причина е, че е вреден за околната среда. Истината е, че е рисков и за хората, защото може да провокира алергии, бъбречни и чернодробни проблеми.

Пропилен гликол - петролен дериват, който води до потискане на централната нервна система, контактен дерматит, проблеми с бъбреците и черния дроб. Съдържа се също в продукти за коса, дезодоранти и дори в лекарства.

Фталати – съдържат се в почти всички козметични продукти, включително в тези против слънце. Провокира безплодие, спонтанни аборти, силни алергични реакции, дори вредно действие върху структурата на ДНК.

Парабени – доказано е, че причиняват рак, метаболитни проблеми, хормонален дисбаланс, свръхтегло, алергии. Добавят се в кремове против слънце, парфюми, дезодоранти, лакове за коса и т.н.

Ние от Лаборатория Лидкор заложихме на единствения безвреден минерален филтър ефективен срещу UVA и UVB лъчите - цинковия оксид. А маслото ни за бронзов тен съдържа само студено пресовани растителни масла с естествен защитен фактор.