Акнето е неприятен кожен проблем и трябва да му се влияе вътрешно и външно. Ето няколко съвета как да си помогнете в борбата срещу акнето.

1. Спортуване в затворени и топли помещения - ако сте склонни към акне последното нещо, което искате да направите е да се мариновате в собствената си пот. Избягвайте затворени топли пространства за своята спортна активност и не оставяйте потта дълго на лицето си, защото тази комбинация със сигурност ще активира акнето.

2. Тежък грим - не се бетонирайте с плътни фондьотени, основи и пудри ако кожата Ви е склонна към акне. Използването на подобен грим запушва порите и предизвиква формирането на пъпки. Използвайте чисти леки продукти, по възможност със слънцезащитен фактор и винаги измивайте лицето си в края на деня.

3. Замърсени калъфки за възглавници: мръсотия, пот, бактерии - избягвайте ги. Обръщайте възглавницата на обратната страна всяка вечер и сменяйте калъфката си всяка втора вечер.

4. Храни и напитки с висока концентрация на захар. Редица изследвания сочат, че ограничаването на консумацията на захар има определено положителен ефект върху кожата. Избягвайте храни и напитки богати на захар и храни с висок гликемичен индекс.

5. Тестени храни и бели брашна. Глутена активира акнето. Ограничете пшеничните и ръжените брашна и ги заменете с брашно от тапиока, просо, елда, киноа, нахут, соево, сусамово,... Ограничаването на въглехидратите също облекчава акнето.

6. Сирена и кашкавал - млечните продукти създават в организма киселинна среда, в която бактериите обичат да се развиват. За съжаление и шоколада предизвиква киселинен ефект. Дали ще си хапвате подобни продукти ако имате акне е въпрос на личен избор.

7. Миене на лицето твърде често - това води до дехидратация на кожата, което задейства естествения механизъм на организма да произвежда повече себум, за да навакса изсушаването. Достатъчно е да миете лицето си сутрин и вечер, както и след спорт и обилно потене. Не използвайте изсушаващи детергенти.

8. Пикантни сосове и храни. Въпреки, че лютото активира по-скоро розацеята може би е добре да имате предвид , че пикантните добавки предизвикват зачервяване на кожата. При акне е добре да се избягва подобно зачервяване.

9. Преборете се с желанието си да си стискате пъпките. Този обичаен навик няма да Ви избави от акнето, но може да доведе до белези, разпространяване на бактерии към здрави участъци от кожата и определено ще влоши вида й.

10. Избягвайте абсорбиращи и пресушаващи продукти (вкл. спирт). Кожата Ви ще реагира и ще започне да произвежда още повече себум, което ще влоши акнето.

11. Стрес - съвета да се избягва стреса е винаги по-лесно да се даде отколкото да се изпълни. Стреса обаче увеличава нивата на кортизол, жлезите Ви започват да изпомпват повече мазнина, а имунната Ви система е стресирана. При тези условия пъпките са улеснени да избухнат.

12. Прекомерно излагане на слънце. Избягвайте слънчево изгаряне, защото ще пресуши кожата Ви. Използвайте некомодогенни продукти с минимум фактор SPF30.

13. Ексфолиране на кожата - изисква се внимание. Ексфолирането е добре да се прави веднъж до два пъти седмично за черни точки и затворени пори, но е пагобно за зачервени възпалени участъци и чувствителна кожа. Избягвайте агресивното ексфолиране.

14. Сменяйте и изсушавайте хавлиите си за лице и тяло често. Мокрите хавлии са благоприятна среда за развитието на бактерии. Не искате да си ги сложите следващия път като вземете душ или си измиете лицето.

15. Мобилния Ви телефон - сигурно не сте се замисляли, че долепяйки телефона до бузата си може да си навредите ако имате възпалена и акнетична кожа. Телефона не е причина за акнето, но докосвайки го с лице може да влошите състоянието на кожата си и да прехвърлите бактерии от една зона на друга.

Тези малки трикове ще Ви помогнат в борбата срещу акнето. Важно е и да се преборите с някои от навиците си.
Проверете и нашите натурални чисти продукти в секцията РЕШЕНИЯ за АКНЕ на сайта ни www.lidkor.com