Имате желание да загърбите традиционната козметика? Любопитни сте да опитате натурална козметика? Решили сте да изключите химията от ежедневието си или пък в навечерието на Нова година сте решени на революционен обрат в ежедневните си ритуали и хранене? Но имате притеснения и дори страхове как да го направите и как да направите правилния избор на продукт? Ето няколко съвета от специалистите от лаборатория Лидкор:

Съвет N1: Направете плавен преход. Започнете с един продукт - крем, мус/масло за тяло, сапун, шампоан,... Не е необходимо да правите драстични промени. Започнете с малки, но постоянни крачки към пълна промяна.

Съвет N2: Заредете се с търпение. Пътят към органичната козметика не винаги минава гладко. Кожата и косата Ви имат нужда от време да свикнат да получават истинска храна, Вие - от време да се освободите от старите си навици и да приемете новите усещания. Необходим е и период на изчистване. А много е вероятно да се наложи да пробвате няколко продукта, докато намерите своя.

Съвет N3: Не очаквайте мигновен “WOW” ефект. Видимите резултати при натуралната козметика идват с постоянство. Тук няма да откриете силикони, които Ви дават усещане за гладкост или емоленти, които Ви заблуждават, че кожата Ви е мека. Помня разочарованието си да открия кожата си отново суха след измиване, а уж беше хидратирана, мека и гладка след използване на скъп крем. 

Съвет N4: Образовайте се. Избора на натурална козметика изисква четене с разбиране. Поинтересувайте се за предимствата на суровите необработени нерафинирани студено пресовани масла или т.нар. жива козметика. Хубавото е, че колкото повече четете, толкова увереността Ви, че сте направили правилния избор расте.

Съвет N5:  Освободете съзнанието си от предразсъдъка, че маслата са мазни. Маслата от различни семена, семки и ядки имат различен състав на мастните киселини. Тези, които съдържат олеинова мастна киселина (Омега 9) се усещат по-мазни, но тези, които съдържат линолова мастна киселина (Омега 3 и 6) са леки, попиват бързо и не оставят усещане за мазен слой дори върху мазна или смесен тип кожа. Освен разлики в състава, маслата имат и специфичен комедогенен индекс - тези с индекс нула се наричат още сухи масла.

Съвет N6: Избирайте продукт в стъклена опаковка (особено кремове за лице и тяло). Няма пластмаса, която да издържи на сурови студено пресовани и етерични масла. Пластмасовата опаковка пропуска и кислород, което означава, че крем в пластмасова опаковка няма как да не съдържа стабилизатори. Течните шампоани и душ гелове са осапунени масла и могат да се съхраняват в PET (полиестерни) опаковки. За щастие полиестера се и рециклира.

Съвет N7: Четете състава на етикета. Всеки производител е длъжен да публикува всички съставки като ги изпише на етикета в низходящ ред на концентрацията в продукта. Ако на първо място е изписана AQUA (вода), то Вие сте избрали крем с 65-85% съдържание на вода, в който със сигурност има консерванти и стабилизатори, защото микроорганизми и бактерии се развъждат във вода, но не и в масла. Ако в състава е изписано FRAGRANCE или PARFUM - продукта съдържа изкуствени ароматизатори. Единствено етеричните масла са носител на натурален аромат (изписват с латинските си наименования върху етикетите).

Съвет N8: Нанасяйте малко количество продукт. Натуралните козметични продукти от органични съставки са по-концентрирани от традиционните и не е необходимо да слагате големи количества. Така продукта Ви стига и за по-дълго време. 

Съвет N9: Възможно е продукта да варира. Основната съставка на органичната жива козметика са сурови студено пресовани масла, билки и етерични масла като реколтите могат да  се различават в следствие на промени в климатичните условия и почвите. Живата козметика може да варира по отношение на цвят, мирис и консистенция и се влияе силно от условията на съхранение. Богатото на мастни киселини с различна точка на топене карите (Shea) например лесно става на топчета (подобно на захаросания мед), които се стопяват при допир с кожата. Вариациите обаче не влияят на качеството и ефекта на продукта.

Съвет N10: Проучете производителя. На всеки етикет са посочени данни за контакт. Избирайте лаборатории и производители, които са официално регистрирани. Не се притеснявайте да контактувате с производителя. Единствено той може да отговори на всички Ви въпроси. 
Свържете се с нас, за да ви консултираме, за най-правилния избор на козметика от лаборатория Лидкор.

Преминаването към натурална органична козметика е предизвикателство, но след прехода ще установите, че най-после кожата Ви е прекрасна, а косата - жива и мека.