Студеният вятър и ниските температури изсушават кожата през зимата. Състоянието на кожата се влошава и от рязката промяна на температурата между вътрешните помещения и околната среда. През този период на годината кожата се нуждае от по-активно подхранване, тъй като сухотата се дължи основно на загубата на липиди в повърхностния слой на епидермиса. По-сухите кожи започват да се лющят, а мазните – стават сухи.

Другите фактори, които способстват за изсушаването на кожата са прекалено често къпане, горещите вани, прекаляване с почистващите продукти, агресивно триене на кожата с хавлиена кърпа, ниска влажност, студен и сух зимен въздух, парното, недостатъчен прием на вода и течности, прекомерно излагане на слънце. Причина може да бъде и наличието на атопичен дерматит или ихтиоза.

Какви са симптомите при проблем със суха кожа?

Сухота, сърбеж, излющване.
Чувство за стягане и опъване на кожата, особено след взимане на душ.
Зачервена и раздразнена кожа.
Нацепване на кожата.
Побеляване и лющене.

Какви са подходящите грижи през този период от годината?

Препоръчва се използване на кремове на маслена, а не на водна основа. Особено подходящо е прилагането на концентрирани маслени серуми, както и кремове съдържащи билкови маслени извлеци. За кожата на тялото могат да се използват различни маслени лосиони, кремове и мусове.

От гамата на натуралната козметика на лаборатория Лидкор препоръчваме успокояващ крем с лайка и бял равнец, регенериращ крем с безсмъртниче, крем женско злато, серум LS3 и LS7, мус за тяло с карите и макадамия, мус за тяло с карите и масло от кайсиеви ядки.