Хидрозол (hydrosol) произлиза от hydro (вода) и sol (solution) - разтвор.
Хидролат (hydrolat) произлиза от hydro (вода) и latte/lait (мляко), тъй като в първия момент водата добита при парна дестилация е мътна/млечна в първия момент.
Хидролатите са хидрозоли добити при парна или хидро дестилация.

Какво представляват хидрозолите?
Флоралните води (хидрозоли) са кондензирана вода, която се получава при
1. Хидродестилация, при която растителния материал се покрива и се вари с вода.
2. Парна дестилация, при която парата преминава през растителния материал.

Когато се използва парна дестилация парата, която преминава през цвета, листата, семената, стъблата, кората, се охлажда и кондензира. В повечето случаи хидрозолите са допълнителен продукт при добиването на етерични масла. Може обаче да се произведе хидрозол и от немаслодайни растения - напр. невен и коприва.

При хидродестилацията и особено при парната дестилация водоразтворимите естери остават във водата като й придават приятен аромат и терапевтични свойства. За разлика от етеричните масла, които трябва да се разреждат при употреба, хидрозолите са готови за използване директно върху кожата. Могат де се използват за почистване и тонизиране на кожата, за успокояване на раздразнена дерма (Лайка или невен), като балсам за краищата на косата (роза), за устна хигиена (безсмъртниче), кръвоспиращо (безсмъртниче), за акнетична и мазна кожа (лавандула), за зряла кожа (безсмъртниче, роза).

Хидрозолите могат да се използват и при формулирането на козметика - лосиони, серуми, тонери. Хидрозолите са част от дневната рутина и добавят естествена красота и полезни вещества за кожата ни. Използвайте за коса, устна хигиена и дори освежаване на дома. Могат да се добавят в напитки, десерти, освежаване на спално бельо.

Как да разпознаем фалшивите хидрозоли?
На пазара можете да откриете различни хидрозоли, част от които са с ниско съдържание на етерично масло и са стабилизирани със спирт, който изсушава кожата. Лаборатория Лидкор предлага качествени хидрозоли (флорални води) с високо съдържание на етерично масло, без спирт. Много води с добавено съдържание на етерично масло или воден извлек на растения се продават като хидрозоли, но те нямат същите терапевтични свойства. Кондензирана вода при сушенето на билки също се предлага на пазара като флорална вода. За съжаление трудно бихте могли да разпознаете по етикета истинските хидрозоли от фалшивите. Ако на етикета е изписана съставка като Polysorbate-20, PEG-40 или консервант със сигурност тази флоралната вода не е получена при парна или хидро дестилация. Ето защо Ви препоръчваме да купувате флорани води (хидрозоли) само от доверени производители. Изисквайте документи от анализ на етеричното масло в хидрозола и декларация за безопастност на
продуктите.

Може да изберете своя хидрозол от сигурен производител тук:
https://lidkor.com/floralni-vodi