Ако се вгледате в хората на публично място лесно можете да познаете кой е на 20, 35 или 50 години. Младата кожа е гладка и има особено сияние,
докато зрялата кожа често е повяхнала и с издаващи годините бръчки. Но каква е причината за стареенето на кожата? Или още по-интересно е как се
получават бръчките?

Кожата ни е най-големият човешки орган, който ни позволява да усещаме допир, контролира баланса на течности и електролити, балансира телесната
ни температура, предпазва ни от околната среда и ни защитава. Кожата ни има много слоеве, но основно се дели на 3 части:
1. Епидермис - това е външният видим слой на кожата - съдържа кожни клетки, пигмент и протеини.
2. Дерма - средната същинска част - съдържа кожни клетки, кръвоносни съдове, нерви, космени фоликули и мастни жлези. Дермата осигурява хранителни вещества за епидермиса.
3. Хиподерма  - състои се основно от мазнини.
Всеки слой съдържа и съединителна тъкан, където важна роля играят колагеновите и еластиновите влакна - осигуряват гъвкавост, здравина и опора на дермата.С годините активността и броя на стволовите клетки намалява. Същевременно се увеличава активността на меланоцитите - появяват се петна. Забавя се деленето на клетките и регенерирането на епидермиса и дермата. Кожата става по-тънка и губи мазнини, което намалява защитната й функция и способността да се възстановява бързо след увреждане и травма. На ниво дерма колагенът и еластинът също намаляват. Всичко това води до появата на бръчки. Основните причини за това са:

1. Естествено стареене - тук основна роля играе гинетичния състав
2. Повтаряемостта на едни и същи мимики - мръщене, усмихване,...
3. Влиянието на околната среда
4. Излагане на UV лъчи
5. Храненето и приема на вода
6. Тютюнопушенето

Появата на бръчките се дължи именно на изтъняването на кожата, загубата на мазнина в хиподермата, намаляването на колагена и еластина.

Естественото стареене
С напредването на възрастта клетките на кожата се делят по-бавно и средният слой на кожата – дермата – започва да изтънява. На ниво дерма
има мрежа от еластинови и колагенови влакна, които осигуряват подкрепа и еластичност. Тъй като тази мрежа се разхлабва и разплита с времето, на повърхността на кожата - в епидермиса се образуват вдлъбнатини. Стареещата кожа също е по-малко способна да задържа влага, по-малко ефективна при отделянето на мазнини и по-бавно заздравява при травма. Всички тези фактори допринасят за развитието на бръчки.

Повтаряемостта на едни и същи мимики

Бръчки по челото, между веждите (намръщени бръчки), както и бръчките в ъглчетата на очите (пачи крак) се развиват поради малки мускулни контракции. Усмивката, мръщенето, присвиването и други обичайни изражения на лицето в ежедневието ни карат бръчките да стават по-видими. С течение на времето тези изражения, съчетани с гравитацията, допринасят за образуването на мимически бръчки.

Влиянието на околната среда
Замърсяването на въздуха причинява разграждане на колагена в тялото ни. Замърсяванията навлизат в тялото ни основно през порите на кожата ни.
Праховите частици са смес от микроскопични твърди вещества и течности във въздуха, която включва мръсотия, прах и дим. Саждите пък са твърди частици на основата на въглерод и се съдържат в изгорелите газове от превозните средства и производствените съоръжения. Азотният диоксид е газ, който се среща в близост до превозни средства, промишлени производствени съоръжения, строителни обекти.

Излагане на UV лъчи

Прекомерното излагане на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето може да доведе до преждевременно стареене на кожата ви - известно още като фотостареене. Излагането на ултравиолетова светлина разгражда колагеновите влакна. С възрастта кожата все повече се затруднява да  преодолее уврежданията на колагена и еластина на ниво дерма и се появяват преждевременни бръчки и сухота.

Тютюнопушене
Здравата кожа непрекъснато се регенерира. Старият колаген се разгражда като прави място за нов колаген. Изследователите установяват, че пушенето води до намаляване на производството на нов колаген. Намаленият колаген води до появата на бръчки като увреждането се задълбочава с броя изпушени цигари на ден и броя на годините на тютюнопушене.

Храненето и поемането на достатъчно количество вода осигурява правилното хранене на клетката. Придържайте се към балансирано хранене, което включва достатъчно протеини, витамини А, С и Е.

Как да забавим стареенето на кожата?
- Почиствайте кожата си редовно с продукти, които не я пресушават
- Използвайте слънцезащитни продукти с механичен филтър - цинков оксид
- Преминете към използване на кремове близки до природата - без вода и химия
- Обърнете внимание на серумите
- Започнете да се грижите за кожата си още докато сте в тинейджърска възраст

НЕ ЗАБРЯВАЙТЕ, ЧЕ НИКОГА НЕ Е КЪСНО ЗА ПРОМЯНА!

Разгледайте продуктите ни на www.lidkor.com и се обадете за лична
консултация.